ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ covid-19 ACTUS

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των συνεπειών του, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουν την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη φάση της πανδημίας. H επικείμενη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων καθιστά αναγκαία την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων για την υγεία των πολιτών, των υπαλλήλων και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικηγόρων και δικαστών.

  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο συνδυασμός ACTUS κατέθεσε ενώπιον του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 24.4.2020 με τηλεδιάσκεψη, έγγραφη Εισήγηση – Παρουσίαση Προτάσεων για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων δια των αιρετών αντιπροσώπων του, Στυλιανού Μαυρίδη του Δήμου, Αντιπροέδρου του Δ.Σ., Μιχαήλ Μήττα του Βασιλείου, μέλους Δ.Σ. του ΔΣΘ. Στέφανου Τσιρτσιμάλη του Βασιλείου, μέλους Δ.Σ. του ΔΣΘ και της Χριστίνας Σύμπου, δικηγόρου, μέλους του ΔΣΘ.

 

Σημειωτέον ότι κατά τη στιγμή της συνεδρίασης, δεν είχαν γνωστοποιηθεί ακόμη τα μέτρα προστασίας από τον Ε.Ο.Δ.Υ., και για το λόγο αυτό καταθέσαμε λεπτομερείς προτάσεις ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας για την εύρυθμη επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Πολλές από τις προτάσεις μας έγιναν άμεσα αποδεκτές από το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 

 

 Μεταξύ των προταθέντων μέτρων που έγιναν δεκτά ενδεικτικά αναφέρουμε :

 

  • Συνεργασία των Συλλόγων με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς το σκοπό της λήψης μέτρων που θα συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή των διαφόρων διαδικασιών με τον πιο ασφαλή αλλά και παραγωγικό τρόπο, καλύπτοντας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες άσκησης του λειτουργήματος και των δύο πλευρών, με τη σύσταση επιτροπών με συγκεκριμένα αντικείμενα (Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο, Εφετείο, Διοικητικά Δικαστήριο κτλ.), οι οποίες θα απαρτίζονται από μέλη της ¨Ένωσης Δικαστών και μέλη των δικηγορικών Συλλόγων, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των Γραμματειών του εκάστοτε Δικαστηρίου, προκειμένου να ερευνώνται διεξοδικά οι ανάγκες και τα πιθανά προβλήματα.
  • Χορήγηση των αναβολών, είτε με e-mail σε λογαριασμό του δικαστή ή με τηλεδιάσκεψη – ραντεβού των διαδίκων, σε συγκεκριμένη ώρα και τουλάχιστον μία ή δύο μέρες νωρίτερα.
  • Παρακολούθηση των πινακίων με ηλεκτρονικά μέσα και συγκεκριμένα μέσω εφαρμογής και από τα κινητά μας τηλέφωνα.
  • Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
  • Παροχή σε έκαστο δικηγόρο ηλεκτρονικών κωδικών απομακρυσμένης πρόσβασης στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων, ούτως ώστε να καθίσταται εφικτή η ηλεκτρονική έρευνα από τους προσωπικούς υπολογιστές του καθενός μας και από τα γραφεία μας κ.ά.

 

 Η πλήρης εισήγησή μας, η οποία εμπεριέχει και προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές παρόλο που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα όλων των συναδέλφων, έχει αναρτηθεί δημόσια στην ηλεκτρονική τοποθεσία http://www.omilosedra.gr/

 

Αναφορικά με το πλαίσιο της αποχής από τα καθήκοντά μας, διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας, υποστηρίζοντας την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και παραμένοντας ενωμένοι με τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της Ελλάδος, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και ότι το προτεινόμενο διάστημαχρονικό διάστημα της εν λόγω αποχής, ήτοι 28/04/2020 έως 04/05/2020 ήταν πολύ σύντομο και θα βοηθούσε στην ορθή λήψη και εφαρμογή μέτρων υπέρ της υγείας και της ασφάλειάς μας. Πλέον αναμένουμε με ζωντανό ενδιαφέρον και προβληματισμό τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών, βιώνοντας την ανησυχία όλων των συναδέλφων για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή μας στο ευρύτερο εργασιακό μας περιβάλλον.

 

Η ACTUS πάντα δίπλα στον μαχόμενο συνάδελφο, προτείνει, υπερασπίζεται, διεκδικεί.  Με την ενεργή συνδρομή μας και την επίμονη και ζωηρή συμμετοχή μας στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς όλων των συναδέλφων δικηγόρων και αξιώνουμε, ως πραγματικοί συμπαραστάτες της κοινωνίας και των πολιτών και ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, ασφάλεια στο περιβάλλον εργασίας μας και ομαλή επαναλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

 

Copyright