ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ covid-19 ACTUS 2 - ΧΑΟΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η απόφαση για πρόωρη επαναλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων αποδείχθηκε τελικά εσφαλμένη και ανέδειξε την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας για την επόμενη μέρα και την επιστροφή μας στο ευρύτερο εργασιακό μας περιβάλλον.

 

Μετά λύπης μας είδαμε τις ανησυχίες μας να επιβεβαιώνονται, ήδη από την πρώτη μέρα επιστροφής στους «καθημερινούς» μας ρυθμούς.  Παρά το γεγονός ότι η ACTUS είχε επισημάνει ενώπιον του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. στις 24 Απριλίου τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε με την επαναλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της ως προς τη διαχείριση του ζητήματος της επιστροφής μας στην εργασία μας, δεν εισακούστηκε. Η πλειοψηφία επέλεξε να λάβει αποστάσεις από την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και από την πλειοψηφία των δικηγορικών συλλόγων όλης της Ελλάδος και το τίμημα αυτής της επιλογής αποδείχθηκε οδυνηρό.

 

Έτσι, η πρώτη ημέρα «κανονικότητας» και επαναλειτουργίας των περισσότερων υπηρεσιών του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της πόλης επεφύλασσε χάος και απίστευτη ταλαιπωρία για τους συναδέλφους που αποπειράθηκαν να επιστρέψουν ενεργά στην εργασία τους.

 

Έλλειψη μασκών στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ από τις 29 Απριλίου είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όποιον εισέρχεται σ’ αυτό, εικόνες τριτοκοσμικού χάους στο υποθηκοφυλακείο Καλαμαριάς και Νεάπολης, όπου κατ’ ουσία δεν τηρήθηκαν οι συστάσεις και τα μέτρα. Ειδικότερα, στο υποθηκοφυλακείο Καλαμαριάς παρατηρήθηκε τουλάχιστον τρίωρη αναμονή, συντονισμός από υπάλληλο εταιρίας ασφαλείας που δεν είχε γνώση της οργάνωσης της υπηρεσίας, πλήρη απουσία και αδιαφορία των υπαλλήλων προς υποβοήθηση συντονισμού και ελέγχου του χρόνου έρευνας και σύστημα υπολογιστών εκτός λειτουργίας ως τις 11:00. Αντίστοιχα, στη Νεάπολη εκτυλίχθηκαν θλιβερές εικόνες συνωστισμού, ουδεμία τήρηση μέτρων στον εξωτερικό χώρο της υπηρεσίας, μη λειτουργία χώρων προσωπικής υγιεινής ούτε για πλύσιμο χεριών. Επίσης, η σειρά προτεραιότητας τηρήθηκε σε απλό χαρτί, χωρίς ραντεβού και άλλη προσυνεννόηση και δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος που να βοηθάει στη διαχείριση της κατάστασης.

 

Οι αιρετοί μας σύμβουλοι Μιχάλης Μήττας και Στέφανος Τσιρτσιμάλης ήταν παρόντες και με προσωπικές τους παρεμβάσεις επεδίωξαν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, επισημαίνοντας τις ελλείψεις και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων. στο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης συγκεκριμένα, αναδείξαμε το πρόβλημα του συνωστισμού, επισημαίνοντας άμεσα και εγγράφως προς το ΔΣ τις ελλείψεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

 

Είναι ωστόσο θλιβερό ενώ ήδη έχουμε διατυπώσει τις αμφιβολίες μας, την ανάγκη να παρασχεθεί χρόνος για την σωστή προετοιμασία μας και τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επαναλειτουργία των δομών του δικαστικού μεγάρου και των υποθηκοφυλακείων, το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. να λαμβάνει βεβιασμένα αποφάσεις και μετά να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς να υπολογίζει την ταλαιπωρία που υφίστανται εκατοντάδες συνάδελφοι και τους κινδύνους που διατρέχουν για την υγεία και την ασφάλειά τους.

 

Για άλλη μια φορά ο Δ.Σ.Θ. αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και με πολύ αργά αντανακλαστικά, ανίκανος να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

 

Η ΑCTUS θα συνεχίσει δια των αιρετών συμβούλων της και όλων των μελών της, με την ενεργή μας παρουσία στα πεδία των εξελίξεων, να στηρίζει τις καθημερινές προσπάθειες των συναδέλφων για επάνοδο στην εργασία τους, προκειμένου η άσκηση των εργασιακών καθηκόντων μας να γίνεται με κάθε δυνατή προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας.

 

Copyright